Wat is breathwork?
Breathwork is de verzamelnaam voor verschillende ademhalingsoefeningen. Je stuurt je adem heel bewust om processen in gang te zetten. Het is een breed begrip, hieronder leg ik je meer uit over de methodes waar ik mee werk.
Het ontstaan van breathwork
Breathwork, oftewel ademwerk, wordt al duizenden jaren beoefend. Voor Soeffisten, Boeddhisten en oude Yogi’s was ademwerk een vast ritueel. Zij gebruikten ademwerk als tool om hun bewustzijn te vergroten. Daarnaast werd ademwerk ingezet als geneesmiddel. In de jaren 70 werd breathwork ook in het westen populair. Door onder anderen Dr. Leonard Orr en Stanislas Grof werd dit eeuwenoude Oosterse ritueel steeds bekender. Inmiddels wordt ademwerk vaak ingezet in combinatie met meditatie en yoga. Maar ook los daarvan is het een krachtig instrument om bepaalde processen in gang te zetten.
De effecten van breath work
Naar mijn mening is dit het allermooiste effect van breathwork. Tijdens een breathwork sessie is het mogelijk om bij trauma’s te komen en deze te helen en te verwerken. Zelfs als je niet wist dat die trauma’s er (nog) zaten. Tijdens de sessie begeleid ik je om je emoties die hierbij vrij komen te doorvoelen zodat je het écht kunt gaan verwerken en je het uit je lichaam, geest en energie los kunt laten.
Doordat je met ademhalingsoefeningen een optimale balans creëert tussen zuurstof en CO2 in je bloed, zorg je ervoor dat er meer zuurstof bij je cellen komen. Deze zijn dan beter in staat om bacteriën en ziektemakers te weren. Dit is goed voor je algehele gezondheid en werkt ontstekingsremmend. De wetenschap hierachter vind je hier !
Een breathwork sessie, is altijd een reis. Deze reis kan intens, heftig, verdrietig, mooi en/of spannend zijn. Iedereen ervaart deze reis anders. Maar wat voor vrijwel iedereen hetzelfde is, is dat je dichter bij zichzelf komt. We pellen tijdens de sessie langzaam de laagjes van je bewustzijn af en maken daarmee de weg vrij naar het onderbewustzijn. Hierdoor kom je vaak van alles over jezelf te weten en ontwikkel je meer dankbaarheid voor jezelf. Je zelfliefde wordt tijdens dit proces vaak geactiveerd.
Door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen is het mogelijk om je longcapaciteit te verbeteren. Je traint hiermee namelijk de spieren rondom je borstkas. Uiteindelijk kan je met deze training er voor zorgen dat je meer ruimte in je borstgebied creëert en dus beter/meer adem kunt halen. Benieuwd naar alle bevindingen van dit onderzoek? Klik dan hier !
Uit een uitgebreid onderzoek door PubMed Central in 2023 is gebleken dat bepaalde ademhalingsoefeningen er voor kunnen zorgen dat de bloeddruk wordt verlaagd.
Er zijn inmiddels al heel wat onderzoeken gedaan naar de connectie tussen ademhaling en stress/ontspanning. Uit ieder onderzoek blijkt dat ademhaling een heel groot effect heeft op je stress level en dat je door je ademhaling te “manipuleren” in ontspannen staat kan raken. Een interessant artikel hierover is die van de Harvard Business Review. Hierin wordt uitgelegd hoe een onderzoek is uitgevoerd en wat er in je lichaam gebeurt tijdens deze ademhaling.
Dat breathwork helpt bij emotionele gezondheid is tegenwoordig geen geheim meer. Maar dat het zó effectief kan zijn, weten nog te weinig mensen. Breathwork verlaagt stress, iets waar mensen met depressieve gedachten vaak last van hebben. Daarnaast helpen de ademhalingsoefeningen je om dichter bij jezelf te komen, blokkades op te heffen, trauma’s te helen, in je lijf te zakken en écht te ontspannen. Breathwork (in combinatie met andere behandelingen) kunnen daarmee depressies helen, voorkomen of verminderen!
Wanneer jouw lichaam constant in een actieve staat is, kan jouw spijsvertering ontregeld raken. Met een actieve staat bedoel ik in dit geval de fight, flight or freeze staat. Wellicht heb je hier wel eens van gehoord. Onbewust sta je, door een traumatische of stressvolle gebeurtenis, in deze stand waardoor je lichaam niet meer de prioriteit geeft aan onder anderen je spijsvertering. Tijdens de ademsessie zorg ik ervoor dat jij uit deze actieve staat komt en terug gaat naar de “rest and digest” staat. Ik ga jou leren om je lichaam het signaal te geven dat het veilig is, en dat het mag ontspannen. Pas wanneer je lichaam dit signaal heeft ontvangen, zal de spijsvertering als het waren resetten.
Onze emoties hebben effect op onze ademhaling, maar onze ademhaling heeft ook effect op onze emoties. Denk maar eens terug aan een moment waar je ontzettend zenuwachtig was. Misschien voor een belangrijke ontmoeting of een grote presentatie. Vaak zitten we door de spanning hoog in onze adem. We ademenen letterlijk hoog in de borstkas in plaats van diep in de buik. Maar we kunnen er dus ook voor zorgen dat, door onze ademhaling aan te passen, we onze emoties onder controle krijgen. Tijdens spannende momenten doe je dit misschien al onbewust. Je ademt een paar keer diep in en uit. Je ademt de stress uit, en het zelfvertrouwen in. Daarnaast kom je tijdens een ademwerksessie dichter bij jezelf en word je zelfliefde vergroot, waardoor je zelfvertrouwen vaak automatisch verbetert!
Een verslaving komt vaak voort uit een gebeurtenis, trauma of blokkade. Het is voor veel mensen een coping-mechanism. Een manier om met emotie of tegenslagen om te gaan. Mensen roken omdat ze niet met de hoeveelheid stress om kunnen gaan en daarom een uitlaatklep nodig hebben. Mensen eten omdat ze niet weten op welke andere manier ze met hun emoties om moeten gaan. Mensen drinken omdat ze zich willen verdoven van de pijn. Ondanks dat dit geen gezonde manier van verwerken is, is het wel een hele logische in de huidige maatschappij. Er is niemand die ons leert hoe we met stress, trauma of emoties om moeten gaan. En dus zoeken we massaal naar een uitweg. Ik wil je graag helpen om op een gezonde manier om te leren gaan met deze onderwerpen en gezonde keuzes te maken.
Hoe werkt het precies ?
De beste manier om uit te leggen wat er op fysiek niveau gebeurt, is naar mijn idee volgens deze metafoor. In jouw lichaam zit een zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is een ongelooflijk slimme geautomatiseerde biologische computer. Maar in dit geval vergelijken wij hem even met een auto. Jouw zenuwstelsel kent twee standen: sympathisch en parasympathisch. In auto-termen kan je dit vergelijken met 100 km/u rijden op een drukke snelweg en 20 km/u rijden door een rustige woonwijk. Over het algemeen ben jij in staat om deze auto zelf te besturen. Jij kiest hoe hard je rijdt, wanneer je op de rem trapt en wanneer je het gaspedaal indrukt.
Maar soms gebeurt er iets in het leven. Bijvoorbeeld een traumatische of stessvolle gebeurtenis. Voor de auto is dit een auto-ongeluk. Door dit ongeluk is de auto van slag en werkt de rem of het gas niet meer. Je bent de controle kwijt.
Wat wij gaan doen tijdens de sessie, is de controle terug nemen. Rij jij metaforisch 100 km/u? Dan gaan we ervoor zorgen dat jij weer op die rem kan trappen. Rij jij metaforisch 20 km/u door die woonwijk? Dan gaan we dat gas weer intrappen!
Je ademhaling is de meest krachtige tool die wij bezitten om ons zenuwstelsel te reguleren, om de touwtjes weer in handen te nemen. Soms maak je iets mee waardoor je lichaam onbewust de touwtjes even van je overneemt. Maar wanneer het weer veilig is, mag jij het weer gaan overnemen.
Maar soms gebeurt er iets in het leven. Bijvoorbeeld een traumatische of stessvolle gebeurtenis. Voor de auto is dit een auto-ongeluk. Door dit ongeluk is de auto van slag en werkt de rem of het gas niet meer. Je bent de controle kwijt.
Wat wij gaan doen tijdens de sessie, is de controle terug nemen. Rij jij metaforisch 100 km/u? Dan gaan we ervoor zorgen dat jij weer op die rem kan trappen. Rij jij metaforisch 20 km/u door die woonwijk? Dan gaan we dat gas weer intrappen!
Je ademhaling is de meest krachtige tool die wij bezitten om ons zenuwstelsel te reguleren, om de touwtjes weer in handen te nemen. Soms maak je iets mee waardoor je lichaam onbewust de touwtjes even van je overneemt. Maar wanneer het weer veilig is, mag jij het weer gaan overnemen.
Muziek
Één van de belangrijkste onderdelen tijdens een breathwork sessie is naar mijn mening muziek. Muziek kan jou als mens en jouw ademreis zo erg sturen. Daarom ook dat ik veel veel tijd besteed aan de juiste muziekselectie. Zowel tijdens groepssessies als tijdens privé-sessies. De juiste muziek zal jou helpen om jou te ondersteunen. Tijdens een privé-sessie zorg ik ervoor dat de muziek helemaal aansluit bij jouw doel, die we van te voren afspreken. Tijdens een groepssessie zal de muziek iets algemener zijn zodat deze iedereen aanspreekt en helpt.
Kan iedereen breathwork doen?
Op een paar uitzonderingen na wel! Je hebt geen enkele kennis nodig om deel te kunnen nemen aan sessies, je hebt geen ervaring nodig in meditatie (sterker nog, ademwerk blijkt meestal makkelijker en effectiever dan meditatie), je hoeft geen ‘spirituele termen’ te kennen. Iedereen is welkom! Ik begeleid je gedurende de sessie en zorg ervoor dat je goed voorbereid en geïnformeerd begint met ademen.
Er zijn wel een paar contra-indicaties. Om deze te lezen kun je hieronder op de knop drukken.
Er zijn wel een paar contra-indicaties. Om deze te lezen kun je hieronder op de knop drukken.
“Maybe the journey isn’t so much about becoming anything. Maybe it’s about unbecoming everything that isn’t really you so you can become who you were meant to be in the first place”